Online Randevu 0216 581 4200

Ramazan Ayında Beslenme Önerileri

Ramazan ayında besin ve sıvı tüketilebilen zaman sınırlı olduğu için, eğer dikkat edilmezse yeterince posa, vitamin, mineral, sıvı ve kaliteli protein alınamayabilir. Tüm bunlardan bağışıklık sistemi ve enerji düzeyleri de olumsuz etkilenebilir. Fakat bazı sağlıklı alışkanlıklar edinerek bu dönemde de yeterli ve dengeli beslenmek mümkün.

Öncelikle ramazan ayında yapılan en büyük yanlışlardan biri sahur öğününü atlamaktır. Sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmek oldukça önemlidir çünkü vücudu uzun süre aç bırakmayacak ve bağışıklığa fayda sağlayacaktır, buna ek olarak metabolizma hızı da mümkün olduğunca korunmuş olacaktır. Bu öğünde özellikle gün içinde susatabileceği için şarküteri ürünleri ve salamura ürünler gibi aşırı tuzlu besinlerden, aşırı yağlı yemeklerden kaçınılmalıdır. Çorba çeşitleri, zeytinyağlı yemekler ve yumurta, peynir gibi protein kaynağı kahvaltılık ürünler bu öğün için uygun olacaktır. Beyaz ekmek yerine tam tahıl ekmeği tüketmek ise içerdiği lif sayesinde daha uzun süre tok tutacak ve ramazanda sık görülen kabızlığı önlemeye yardımcı olacaktır. Son olarak bu öğünde yeterli su içmek de ihmal edilmemelidir.

İftar öğününü ise çorba ile açmak ve sonrasında yemeğe devam etmek için bir süre beklemek, düşük olan kan şekeri düzeyini aniden yükseltmemek ve mide rahatsızlıklarına neden olmamak için doğru bir tercih olacaktır. Bu dönemde tüketilen besinin türü kadar pişirme yöntemi de önemlidir. Özellikle haşlama, fırın, buğulama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir. Kızartma, kavurma ve tütsüleme yöntemlerinden ise mideyi rahatsız edebileceği için kaçınılmalıdır. Buna ek olarak şerbetli ve yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Hazımsızlığı önlemek için öğünler yavaş ve yeterince çiğneyerek tüketilmelidir. Bağışıklığı koruyabilmek ve kabızlığı önleyebilmek adına ise iftarda ve ara öğünlerde posadan zengin kurubaklagillere, tam tahıl ürünlere, meyve ve sebzelere, kuru yemişlere ve kompostolara bolca yer verilmelidir. Aynı zamanda bu kısıtlı sürede mümkün olduğunca çeşitli beslenmek de bağışıklığa fayda sağlayacaktır. Oruç tutulan süre boyunca sıvı ve mineral kaybı yaşanabilir, bu yüzden iftardan sahura kadar olan süre zarfında yeterli sıvı ve besin alabilmek için bunların miktarı kademeli olarak artırılmalıdır. Ayran, süt, kefir, maden suyu, taze sıkılmış meyve suları ve bitki çayları iyi bir tercih olacaktır. Son olarak iftardan yaklaşık 2 saat sonra hafif tempolu, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır.

Son güncelleme tarihi: 13.03.2024 Yayınlanma tarihi: 13.03.2024